Tronskifte i HAIF

På årsmötet i Halsbäcks Intresseförening 6 augusti, så avgick långvarige ordföranden Jonas Englund, och lämnade över klubban till den nya ordförande Helene Lindh, som valdes på 1 år, som stadgarna föreskriver. Jonas hade då suttit som ordförande under sex år, som delvis präglats av pandemin som lamslagit samhället och mycket av föreningens verksamhet. Jonas avtackades varmt, för lång och trogen tjänst – men återkom senare som grillmästare på sommarfesten! En ny (gammal) styrelse valdes därefter, med Patric Bengtsson som vice ordf. Wivi Forsberg, sekreterare och Göran Forsberg som kassör. Övriga som ingår i styrelsen, antingen med omval eller nyval är: Eva Thorén, Lars-Olof Gerdin, Vincent Dahlbäck, Claes Björklund, Hans Alter, Anette Pernevi-Sidén och Annika Nordström. Årets mottagare av stipendiet till Mattias minne: ”någon som verkat för Halsbäcks bästa, med hjälpsamhet, vänlighet och goda humör”, blev i år Eva Thorén, för sitt initiativ till ett barnbad med årlig tillförsel av sand. Ett mycket uppskattat bad! Bland de övriga frågorna som kom upp på årsmötet, var bl a om en skylt på badbryggan, som förklarar att man badar på egen risk, och bättre vägledning till hjärtstartaren, t ex med en kartskiss nere vid bryggan/sjöbodarna.

 

Halsbäck är gemenskap!

-Gemenskap, samverkan och glädje! Det som visar att Halsbäck är en bra plats att leva på! Och det vill jag gärna att HAIF skall fortsätta medverka till med sina aktiviteter. För det är därför jag trivs så bra här! Det säger den nya ordföranden Helene Lind, på tydlig småländska som härstammar från Ikea:s hjärtland i Älmhult. Självklart var det också på Ikea hon började sin karriär med logistikutmaningar. Och träffade blivande maken Ulf, som alltid varit sommarbarn i Vik och Halsbäck. Så Halsbäck blev ett naturligt val att tillbringa somrar i, under åren paret arbetade för Ikea i Nederländerna. Och döttrarna Klara och Moa fann det självklart med havet, i stället för skogarna i Småland.2006 köpte Ulf och Helene, en av Halsbäcks äldsta lador, som låg precis efter Halsbäcks-skylten. Året efter var ladan riven, och ett nytt, vitt hus restes vid vägkanten. När det var dags att flytta hem från Nederländerna, så var också Halsbäck det naturliga valet. -Världens ände! Knorrade döttrarna först, men vande sig snabbt och kom att älska tillvaron vid havet – och vid vägen. -Det är nog just vägen, som gör att Halsbäck är en så levande bygd, säger Helene. Det känns aldrig ensamt, det händer alltid saker, vinter som sommar längs vägen. Och att vägen leder ner till havet, gör ju inte tillvaron sämre. Halsbäck är just en sällsynt ”långe-by”, en by längs en väg, som annars bara återfinns på Öland, vad det sägs. Här frodades fiske, jordbruk, butiker och ett rikt gemensamt liv längs vägen. Och det består än idag. Helene har nu ett yrkesliv lokalt, fortfarande med logistik och service i fokus, även om hon för tillfället tvingas pendla till fastlandet och Stenungssunds kommun. Men lita på att logistik kommer att prägla HAIF framöver! -Gemenskap, fler aktiviteter, mer Halsbäckshistoria, fler Svarta Katten-kvällar, som är ett så härligt sätt att kunna umgås med människor – med alla som bor här – på ett lättsamt sätt!

Och mer glädje; det kräver jag som ny ordförande, säger en leende Helene Lind.