Vår i Halsbäck

Lördag 11 mars
OBS pga snö ställer vi in arbetet vid Aleviken

Det blir en krock mellan aktiviteterna.
Intresseföreningen röjer vid Ule Plats medan Aleviksgruppen röjer vid Aleviken tillsammans med Tjörns Naturskyddsförening.

KL 10 vid Aleviken
Kl 11 vid Ule Plats

 

Aleviken

Hans Alter har en grupp för slyröjnjng vid Aleviken så vi kan beundra gullvivor mm.
Det är en whatsapp grupp som heter Röjning i Aleviken där han kan kalla till röjning på kort varsel både vardagar o helg. De som vill vara med och röja kan skicka sms till 0708773196 eller mail med sitt mobilnummer till hans@alter.st så lägger han in dig i gruppen.
Du måste först ha installerat appen whatsApp på mobilen.
Vi behöver röja 3-4 gånger under feb- mars.
De som varit med tidigare behöver inte anmäla sig igen.

Svarta Lusse Katten!

Svarta Lusse Katten!

I kompakt mörker och bitande kyla, lördagen 10 december, trotsade ett fyrtiotal Halsbäcksbor decemberkvällen, och spåren ledde till Ellen och Andreas lada vid Arefjäll.

Där väntade varm glögg, lussebullar och pepparkakor.

Och inte nog med det: Bullens pilsnerkorv och öl och vin, och en härlig stämning.

I år hade vi tur också, att Halsbäcks mästertrubadur Lasse Petersson, tog emot med julvisor.

Och inte nog med det; ett musikaliskt Quiz (ett för vuxna och ett för barn). Barnen fick lista ut vilka som ”titta upp ur vrårna”, med de vuxna grubblade över vem som skrev Kalle jul (han med granen, ni vet…).

Lasse önskar vi tillbaka flera gånger!

Till slut blev kylan dock för sträng, även inomhus, så några samlades vid en öppen brasa utomhus, medan andra traskade hemåt i fullmånens sken till sina blir egna brasor.

Nu väntar vi till vårsidan, så Svarta Katten hinner värma sina tassar, och lusten att samlas blir påträngande igen.
God Jul!

 

Farväl till september

     Farväl till september – med AW och soppa!

Ett nytt höstinitiativ, som många tycker skall bli en trivsam tradition. En fredag eftermiddag, i ömsom sol, ömsom regn och med en rymlig lada att söka skydd i. Denna första gång hos Pelle och Eva Thorén.
Soppkreatörerna Annika Nordström och Eva Thorén hade lagat en fantastisk god potatis- och purjolökssoppa. Som klunde njutas med bröd, öl och vin. Och en god stämning.
(Det fanns också grillad korv med bröd, som verkade uppskattas mer av barnen. Men har de någon smak…)
Men alla trivdes! Ett femtiotal, vuxna, barn och hundar, som till slut samlades i ladan i skydd från ett stillsamt höstregn. Och leende bröt upp efter några timmar av samtal, skvaller, senaste nytt, historier om gamla tider och skryt från hummerfiskarna som bärgat en rekordfångst.

Halsbäck när det är som bäst! En ny tradition är född.

Vincent Dahlbäck

 

Aktiviteter under hösten/vintern

Hej

Här kommer lite datum att hålla reda på under hösten/vintern.
Vi startar med en afterwork den 30 september hemma hos Eva och Pelle Thoren i deras lada.
Återkoppla gärna om ni vill komma för att kunna beräkna hur mycket soppa vi ska koka.

Aktiviteter:
30/9 Afterwork hos Eva kl.17.00 soppa, bröd

8/10 Röjning runt kanoterna lilla stranden och upptag av badstege kl. 11.00.

Vet ni att ni har kajaker liggande som inte används, var vänliga och flytta dom för vi ska förbereda för ett kajakställ och vill ha alla kanoter namnade.

29/10 oktoberfest återkommer med tid och plats.

10/12 Luciafest Återkommer med tid och plats.

Njut av hösten

med vänlig hälsning
Styrelsen

Halsbäck Memorial 2022

Halsbäck Memorial Golf 2022

Samling 25/7 kl 08:00 för kaffe och genomgång av årets tävlings format.

Första start 08:30

2 manna Halsbäck scramble

Priser: Alltid

Vinnare 2021 

Lukas,Björn

Oili Karlsson                         590208-016     Röd tee hela bollen

Eva Thoren                           540420-015

Inger Lind                             501104-015

Bosse Ericsson                    410730-031

Christer Karlsson                  540819-025

Eive Lind                              480107-021

Lukas Alexandersson            900601-010

Axel Orrenius                        990113-014

Ingemar Johansson              540218-013

Björn Sandqvist                    620915-006

Bo Alexandersson                 480509-026     Röd tee hela bollen

Patric Bengtsson                   671126-041

Björn Jonsson                      490129-003  Golfbil

Pelle Thoren                          530519-038  Golfbil

Vinnare 2022

1, Eive o Christer                  59slag

2, Ingemar o Björn S             60slag

3, Patric o Bosse A               62slag

4; Lukas O Axel                    64slag

5, Björn J O Pelle                  65slag

6, Bosse e o Oili                   66slag

7, Eva o Inger                       70slag

Vädret var bättre än prognosen, uppehåll o varmt fram till 12.00 då blev det blött.

 

 

Tankar och bilder från Årsmöte och Sommarfest 6/8 -22 / Vincent Dahlbäck

Tronskifte i HAIF

På årsmötet i Halsbäcks Intresseförening 6 augusti, så avgick långvarige ordföranden Jonas Englund, och lämnade över klubban till den nya ordförande Helene Lindh, som valdes på 1 år, som stadgarna föreskriver. Jonas hade då suttit som ordförande under sex år, som delvis präglats av pandemin som lamslagit samhället och mycket av föreningens verksamhet. Jonas avtackades varmt, för lång och trogen tjänst – men återkom senare som grillmästare på sommarfesten! En ny (gammal) styrelse valdes därefter, med Patric Bengtsson som vice ordf. Wivi Forsberg, sekreterare och Göran Forsberg som kassör. Övriga som ingår i styrelsen, antingen med omval eller nyval är: Eva Thorén, Lars-Olof Gerdin, Vincent Dahlbäck, Claes Björklund, Hans Alter, Anette Pernevi-Sidén och Annika Nordström. Årets mottagare av stipendiet till Mattias minne: ”någon som verkat för Halsbäcks bästa, med hjälpsamhet, vänlighet och goda humör”, blev i år Eva Thorén, för sitt initiativ till ett barnbad med årlig tillförsel av sand. Ett mycket uppskattat bad! Bland de övriga frågorna som kom upp på årsmötet, var bl a om en skylt på badbryggan, som förklarar att man badar på egen risk, och bättre vägledning till hjärtstartaren, t ex med en kartskiss nere vid bryggan/sjöbodarna.

 

Halsbäck är gemenskap!

-Gemenskap, samverkan och glädje! Det som visar att Halsbäck är en bra plats att leva på! Och det vill jag gärna att HAIF skall fortsätta medverka till med sina aktiviteter. För det är därför jag trivs så bra här! Det säger den nya ordföranden Helene Lind, på tydlig småländska som härstammar från Ikea:s hjärtland i Älmhult. Självklart var det också på Ikea hon började sin karriär med logistikutmaningar. Och träffade blivande maken Ulf, som alltid varit sommarbarn i Vik och Halsbäck. Så Halsbäck blev ett naturligt val att tillbringa somrar i, under åren paret arbetade för Ikea i Nederländerna. Och döttrarna Klara och Moa fann det självklart med havet, i stället för skogarna i Småland.2006 köpte Ulf och Helene, en av Halsbäcks äldsta lador, som låg precis efter Halsbäcks-skylten. Året efter var ladan riven, och ett nytt, vitt hus restes vid vägkanten. När det var dags att flytta hem från Nederländerna, så var också Halsbäck det naturliga valet. -Världens ände! Knorrade döttrarna först, men vande sig snabbt och kom att älska tillvaron vid havet – och vid vägen. -Det är nog just vägen, som gör att Halsbäck är en så levande bygd, säger Helene. Det känns aldrig ensamt, det händer alltid saker, vinter som sommar längs vägen. Och att vägen leder ner till havet, gör ju inte tillvaron sämre. Halsbäck är just en sällsynt ”långe-by”, en by längs en väg, som annars bara återfinns på Öland, vad det sägs. Här frodades fiske, jordbruk, butiker och ett rikt gemensamt liv längs vägen. Och det består än idag. Helene har nu ett yrkesliv lokalt, fortfarande med logistik och service i fokus, även om hon för tillfället tvingas pendla till fastlandet och Stenungssunds kommun. Men lita på att logistik kommer att prägla HAIF framöver! -Gemenskap, fler aktiviteter, mer Halsbäckshistoria, fler Svarta Katten-kvällar, som är ett så härligt sätt att kunna umgås med människor – med alla som bor här – på ett lättsamt sätt!

Och mer glädje; det kräver jag som ny ordförande, säger en leende Helene Lind.