En efter en kom de tappra nerför vägen mot Strana, med grensaxar, krattor och röjsågar. Till slut var det trettiotal som hade trotsat den kyliga, bitande östanvinden och himlen som låg som en grå, blöt, kall disktrasa över hela Halsbäck.
Men röjningen gick undan med så många frivilliga krafter, och kanske för att så snart som möjligt få komma tillbaka till stugvärmen. Och fint blev det. Vägkanter, parkeringsplatsen, viken för båtupptag – allt friserat och putsat i väntan på vårens blommor och grönska.
Och det lilla som är kvar av bäckvattnet, går nu att se, efter att sly och buskar kommit bort. Så nu är det bara att hoppas på mer vatten, så att man kan få syn på den lekande vinterlaxen igen.
De flesta av oss anser ju att badsäsongen är över, så badbryggorna är nu på land. Men det finns ju några som inte vill inse att bad hör sommaren till, så en vinterbadstege (uppfällbar) kommer att monteras på badbryggan. Som en extra säkerhet finns också en sprillans ny frälsarkrans – den förra försvann ju i en elak vinterstorm.
Så kom kvällen, och en efterlängtad Svarta Katten-soaré!
Ulf och Helens lad-garage var fylld till sista ståplats. Unga som gamla var förväntansfulla inför kvällens musikaliska quiz med Lasse Peterson.
Och han levererade! En musikalisk seglats längs Bohusläns kust, från Strömstad till Öckerö. Med strandhugg i from av visor och skrönor och frågetävling. Och ett litet stopp i Halsbäck med visor om Göran och Anita, och Håkan. Allt på tjör-mål, som tur kanske var, så att inte alla uppfattade de bitska, påhittade elakheterna. Men de omsjungna tyckte det var roligt att få vara huvudpersoner i några av Lasses alla skrönor från Bohuslän.
Frågetävlingen togs på stort allvar, med ett barnquiz, varvat med vuxenquizet. Samtliga barn lyckades pricka in alla rätt – självklart utan hjälp från medföljande föräldrar?
Så nu får Göran ett dilemma med alla dessa förstapris.
Vem som vann vuxenquizet, är en ännu inte avslöjad hemlighet. Själv kan jag avslöja att jag hade 15 rätt av 13 möjliga…
Ett stort tack till Lasse, som trollband publiken, ung som gammal, till sena kvällen! Och han kommer att vara efterlängtad – om han nu skulle vilja göra en come-back: det kan jag lova!

Foto: Peter Lundvall
Text: Vincent Dahlbäck