SKDAGEN  2013 I HALSBÄCK

Nu är allt förberett!  Blåsipporna under björkarna vid Aleviga välkomnas med en nyröjd stig. Alla vandrare välkomnas med en storslagen vy över Stigfjorden och Kälkeröns röda granitklippor. Vid Strâna kan nu korna släppas ut på sin gamla äng; – om nu Roger skulle ångra sig.
En flaskpost upphittades – med riktigt brev!
Nere vid badbryggan ligger stegarna på plats, nyskrubbade och väntande. Nu kan våren och sommaren få komma! Uppslutningen var stor, från gammal som ung, när Halsbäcks stora vårröjning genomfördes på Påskdagen. Kallt, men soligt.
Enda motgången var eldningsförbudet, som ställde in årets påskbrasa. Och alla dessa luntande män mellan 50 och 70 år (enligt brandförsvarets gärningsmannaprofil) fick låta tändstickorna ligga kvar i fickan.
Så under en av de kommande helgerna, blir det säkert ett antal brasor för att få bort resterna av vår röjning.
Den första seglaren siktades ute vid Strömsund.
Och som om dom väntat på detta: den 1 april, dagen efter kom de två första strandskatorna till Strâna. (Obs: inget aprilskämt!)
Och för att ytterligare besvärja våren, så var det ett traditionsenligt Vårblot; i Svarta Kattens regi. I Johans smedja försökte en DVD-brasa spraka i takt med sorlet från alla nöjda röJare.
Men färgen på kinderna kom nog snarare från solen efter en hel dag ute, än något annat…
Nu väntar vi bara på Sommarfesten!

Text: Vincent Dahlbäck
Bild: Peter Lundvall