Äntligen har vintern släppt sitt fasta grepp, men det finns enstaka snöfläckar kvar på skuggiga ställen. Längst in i Aleviga ligger ännu det sista isflaket kvar där bäcken rinner ut.

De vita fläckarna på stenar och klippor i vattenbrynet är de sorgliga resterna av de japanska jätteostronen. Dom har inte klarat vintern. Redan förra året hade beståndet minskat starkt och i år har sannolikt alla dött. Dom klarade inte den långa vinterns is och kalla havsvatten, saltvatten kan bli ett par minusgrader utan att frysa till is. De svenska ostronen som växer på större djup har nog klarat sig, men var man kan hitta dom är det inte många som vet.

Tjälen gick djupt i år eftersom det inte var så mycket snö, och dessutom kallt under lång tid. Än har den inte släppt så blåsipporna har det trögt i starten, men det finns gott om blad som tyder på riklig blomning om någon vecka. Snödropparna har funnits en dryg vecka redan och några krokusar kan man hitta här och var i trädgårdslanden som vetter mot söder.

Isen fick däremot grepp om flera av akterstolparna, särskilt de som är skadade sedan tidigare. På insidan har ett 10-tal lyfts upp nästan en meter. Stolparna på utsidan har klarat sig bättre, endast tre st. måste åtgärdas. Bryggföreningen har kontaktat en reparatör för att ordna detta i vår. Låt oss hoppas att det blir klart innan båtsäsongen börjar.

Strömbildarna som hängt under båtbryggan i vinter har gjort stor nytta. Bryggan är oskadd och i samma skick som i höstas.

Foto: Peter Lundvall