Fredagens samprojekt med Klövedals Församlingshem blev mer än välbesökt. De sist anlända fick sitta utanför öppna dörrar för att lyssna på Lars Rafstedts mycket intressanta föredrag “Den Stora Sillperioden – inte bara sill”.  Lars berättade om hur den extremt stora tillgången på sill påverkade kusttrakterna i Bohuslän i allmänhet – och på Tjörn och Orust i synnerhet. Väl underbyggt  med bilder, kontrakt och dokument, skisser på hur trankokeriet i Halsbäck såg ut under andra halvan av 1700-talet, och mycket mer. Lars har länge forskat i hur fisket under denna period gick till, och hur verksamheten i land var organiserad.

Efter föredraget var det kaffepaus med – passande nog – sillsmörgås och annat tilltugg och alla lät sig väl smaka, innan kvällens andra programpunkt.  Klövedals spelmansgille, där även Lars ingår, sjöng och spelade  visor och låtar med anknytning till hav och Bohuslän. Kvällen blev mycket lyckad!

Foto: Peter Lundvall