Fredag 27 oktober 2006, kl 11.00

Än så länge är detta förvarnade hemska oväder med näppe en normal höststorm. Som mest visade min vindmätare kl 06.50 i morse19,5 m/s. Tidigare i höst, i mitten av september var den uppe i 22,6 m/s. De flesta har fått upp sina båtar här i Halsbäck, och de få som ligger i är väl förtöjda. Vattennivån i havet är inte alarmerande högt. Inga synliga skador på hustak, båttäckningar eller träd som jag kunde upptäcka på min morgonpromenad. Inte ens kvigorna står med rumpan mot vinden som de brukar i hård vind. Bäcken är stinn med vatten och väntar på att de första laxöringarna skall komma uppvandrandes, som de brukar i november. Det goda med en rejäl kuling  (vilket detta än så länge bara är) är att den blåser de vissna löven från träden. Dessutom att de löv som ännu ligger oräfsade i våra trädgårdar blåser iväg, ibland bara till grannen men de flesta försvinner ändå bort i bergen.

Detta verkar mest bli en “mediestorm”, åtminstone för västkustens del, här blir i alla fall ingen snö, ännu, trots att Vägverket satt upp snöpinnarna! Morgon-TV har idag haft reportrar längs kusten som med illa dold besvikelse  ändå försöker få kulingen att se som en orkan i sina direktrapporter. Det mest dramatiska jag såg nu på morgonen var kanske brevlådorna som flaxade med sina lock i vinden.

För er som  är intresserade av aktuellt väder, titta in på denna sidan: www.elji.se/tjornvader . Det är en utmärkt sida, klicka på “fler diagram och statistik” under den tabell som visas och ni får all möjlig information och statistik om vädret vid Säby här på Tjörn den senaste tiden.

I morgon, på lördag den 28 oktober har vinden enligt SMHI avtagit rejält, så det passar utmärkt för vår städaktivitet vid Strâna. Passa på att se till ert hus och kom ner till hamnen kl 11.00 och hjälp till. Alla är dessutom välkomna till Svarta Katten på kvällen kl 19.30 i Bills och Barbros lada.

Foto Peter Lundvall