Vargavinter !?

Har den från media kända Tjörn- och Orustvargen varit i Halsbäck?
På länge har inte vintern haft ett så stark grepp över naturen som i år. Att inte hela fjorden har lagt sig med skridskovänlig is är snarast ett mysterium. Den senaste tiden har inneburit många underbara dagar, nätterna är kalla, ner till ca 15 minusgrader och dagar med dagsmeja och takdropp. Sol och klarblå himmel.

Eftersom det inte snöat på ganska länge så är markerna ovanligt fyllda med spår efter vilda djur av olika slag. Dominerar gör som vanligt rådjur, men även älg, räv, smådjur som sork, möss och ekorre. En och annan hare har säker satt sina spår, även om det var några år sedan jag såg den nordiska vita vinterharen. Men den stora diskussionen här är nu om vad det är för stora tassavtryck som finns på sina ställen. Nere i Viks Ödegärde är man säker på att åtminstone en av vargarna som passerat Orust och Tjörn även har varit där. Och nere vid Aleviken finns på sina ställen märkligt stora spår. En del av bilderna här visar några av dom, fast inte helt färska. Härom veckan när jag gick med Karla där nere ryggade hon på ett sätt jag aldrig sett förut och höll sig helt nära mina hälar, efter att ha nosat på några av de stora spåren som då var ganska nya. Är det så att vi har gästande varg här så bör vi kunna hitta andra spår i naturen efter dom, som till exempel rivna rådjur (som det finns så gott om). Någon fara för oss naturvandrare tror jag definitivt inte vargen utgör. Det vore en fantastisk upplevelse att få syn på en varg här i vår närhet.

Rådjur, räv och hund. kanske även katt?

Dagsmejan skapar härliga istappar.

Vargspår?

Större än kända hundspår i alla fall, och inga människofötter i närheten.

Stora spår i bäckravinen nere vid Aleviken, tassar, inga älgklövar, men samma storlek.

Även Johan sätter sina spår.

Foto Peter Lundvall