ORKANEN

Lördag kväll 8 januari vid 20-tiden visade min väderstation 32,9 m/s. Johan Eyssens visade 34,2 m/s. De sitter på våra tak och det innebär med god marginal dryga 35 m/s ute på havet i byarna. Rejäl orkan alltså!

Strömmen kom och gick och lite senare fanns bara en fas, tillräckligt för att kunna se lite på TV och hitta till vedhögen för att hålla värmen med kamin och järnspis. Orkanbyarna ryckte och slet i vårt gamla hus, men det stod rycken även denna orkan, som kanske bara överträffas av den som drabbade kusten september 1969. På söndag morgon försvann all ström, men vinden mojnade något så vi kunde gå ut och inspektera skadorna på vårt och andras hus. Soligt, ganska varmt och fortfarande mycket högt vattenstånd.

Värst drabbat blev nog Olofs hus. En av hans höga granar knäcktes och lade sig över gaveln, och slet av både kraftledning och telefonkabel. Lite skador på tak och vindskivor, och en hel del trasiga tegelpannor. Nästan varje hus har förlorat någon eller några pannor, Roger fick spika fast en lös takplåt. Iris flaggstång välte och vårt växthus blåstes ur så att bara hälften av glasrutorna är kvar. Vilhelms fiskebrygga gick av på mitten och drev in på båtrampen, men den går säker att laga så fort vattnet sjunker och vinden mojnar. Dykhöjden från badbryggan är väl knappast avskräckande, om det nu varit badtemperatur. Presenningarna på en del upplagda båtar slet sig, men inga större skador verkar ha uppstått där.

Strömmen återkom nu på måndag eftermiddag, och det är bara att hoppas att matvarorna i frysarna klarat sig. Janne Forsberg och jag skall gå runt lite senare i veckan och rätta till de takpannor vi kommer åt. Ser vi något som verkar oroande så ringer vi. Ni kan även ringa till oss och be om extra koll.

Nedan finns lite bilder från söndagen.

Foto Peter Lundvall